Dromedarissen kunnen besmet raken met MERS-coronavirus

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
19-12-2013

QUATAR – Wetenschappers uit Nederland en Quatar hebben het eerste bewijs geleverd dat dromedarissen besmet kunnen raken met MERS. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op basis van de resultaten kan echter nog niet geconcludeerd worden dat mensen besmet raken met MERS door dromedarissen. Het kan namelijk ook andersom zijn.

Voor het onderzoek werkten wetenschappers van het RIVM en het Erasmus MC samen met onderzoekers uit Quatar. Bij veertien dromedarissen van een kleine veehouderij in Quatar werden monsters afgenomen. De eigenaar en een medewerker van het bedrijf waren besmet met MERS. De monsters van de dieren ondergingen een genetische analyse en werden onderzocht op antistoffen in Nederland. Daaruit bleek dat het MERS-virus bij drie dromedarissen aanwezig was. Alle dieren testten positief in het serologisch onderzoek. Dit houdt in dat zij ooit besmet geweest zijn met het virus.

Ook andere dieren onderzocht

Hoewel dit het eerste bewijs is dat dromedarissen besmet kunnen raken met MERS, is nog niet bekend of mensen door de dieren besmet raken. Het kan ook zijn dat de dromedarissen door mensen of een andere nog onbekende bron besmet zijn geraakt. Het onderzoeksteam test daarom ook andere dieren uit de omgeving zoals runderen, schapen en bijvoorbeeld geiten. Ook zij kunnen een rol spelen in de verspreiding van MERS.

165 gevallen MERS bekend

MERS staat voor Middle East respiratory syndrome. Het coronavirus lijkt sterk op SARS en kan leiden tot levensgevaarlijke luchtwegontstekingen. Volgens de laatste update van de World Health Organization (WHO) zijn er wereldwijd inmiddels 165 gevallen van MERS bekend. Voor 71 mensen had de infectieziekte een dodelijke afloop.

Lees ook het bericht Eerste melding van MERS in Spanje.