De ebolacrisis in West-Afrika zal waarschijnlijk tot het einde van 2015 duren.
Dat verwacht Peter Piot, het hoofd van de afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die zich bezig houdt met de uitbraak van het virus.
Piot zei woensdag tegen de BBC dat hij optimistisch was door de mogelijkheden die nieuwe therapiën kunnen bieden. Maar het duurt nog een tijd voor vaccins echt ontwikkeld zijn.
Daarom is het goed mogelijk dat de huidige uitbraak een "erg lang en nogal hobbelig staartje" kan hebben. "We moeten ons voorbereiden op een lange inspanning, die we vol moeten houden tot waarschijnlijk de rest van 2015", aldus Piot.
Meer dan 7.500 mensen zijn omgekomen sinds het virus eind vorig jaar de kop opstak in Guinee. Het virus verspreidde zich met name in dat land en in Liberia en Sierra Leone.
Piot, één van de wetenschappers die in 1976 het virus ontdekten, was de afgelopen tijd in Sierra Leone. Daar liep de afgelopen tijd het aantal besmettingen nog flink op.
Behandelcentra
Desondanks is hij positief. "Er zijn nu door het hele land behandelcentra. Je ziet geen mensen meer sterven op straat."
Ook overleven meer mensen de ziekte door simpele behandelingen met infuzen en antibiotica. Inmiddels gaat nog maar één op de drie besmette mensen dood. Om het sterftecijfer nog lager te krijgen, is een specifieker medicijn nodig.
(Bron: NU.nl)
Wilt u meer weten over ebola? Lees dan onze gerelateerde artikelen: