Eerste melding van MERS in Spanje

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
25-11-2013
MADRID – In Spanje is een vrouw met MERS in het ziekenhuis opgenomen. Dat meldt het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid. De patiënte heeft het virus hoogstwaarschijnlijk in oktober opgelopen in Saudi-Arabië. Volgens het ministerie herstelt de Spaanse momenteel en vormt ze geen gevaar voor de volksgezondheid. 
 
MERS staat voor Middle East respiratory syndrome. Het coronavirus (een virus dat verkoudheid veroorzaakt, red.) lijkt sterk op SARS en kan leiden tot levensgevaarlijke luchtwegontstekingen. Naast Spanje zijn er nog vier landen in Europa waar meldingen van MERS zijn gedaan: Engeland (2), Duitsland (2), Frankrijk (1) en Italië (1). Wereldwijd zijn er momenteel 150 gevallen van MERS bekend. Ruim 120 meldingen komen uit Saudi-Arabië. Volgens de WHO zijn er inmiddels tientallen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. 
 

Virus aangetroffen bij vleermuis en kameel

Het MERS-virus werd in augustus aangetroffen bij een vleermuis. Toch bleven onderzoekers twijfelen of de vleermuis het virus kon hebben overgedragen aan mensen. Hun vermoeden dat het om een dier zou gaan waarmee mensen meer en intensiever in contact komen, werd in november bevestigd. Toen werd het virus namelijk gevonden bij een kameel in Saudi-Arabië. Het Saudische Ministerie van Volksgezondheid noemt de ontdekking een grote doorbraak. 
 

Geen aangepast reisadvies Midden-Oosten

Er geldt momenteel geen aangepast reisadvies voor het Midden-Oosten. Het MERS-coronavirus lijkt namelijk niet makkelijk overdraagbaar van mens op mens en het risico om besmet te raken, is dan ook klein. Wel wordt dringend geadviseerd om uiterst voorzichtig te zijn in contact met dieren (kamelen), goed te letten op hygiëne en dierlijke afvalproducten te vermijden. 
 

Verdere verspreiding MERS-virus voorkomen

Reizigers die na hun verblijf in het Midden-Oosten last krijgen van klachten zoals koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen worden dringen verzocht om meteen contact op te nemen met een arts. Het is daarbij belangrijk dat zij meteen melden dat zij in het Midden-Oosten zijn geweest. Het MERS-virus is opgenomen als meldingsplichte ziekte voor artsen. Dit om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.