India al drie jaar poliovrij

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
23-01-2014

INDIA – India had vijf jaar geleden nog de meeste polio-besmettingen ter wereld. Deze week meldt het land dat er al drie jaar lang geen nieuwe gevallen bij zijn gekomen. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit nog formeel moet vaststellen, spreekt de Indiase minister Ghulam Nabi Azad van een grootste mijlpaal die is mogelijk gemaakt door “politieke vastberadenheid en 2,3 miljoen onvermoeibare vaccinateurs”.

In 2009 werden in India 714 poliobesmettingen geregistreerd. In 2010 waren dat er nog 42 en in 2011 nog maar één. De regering van India gaat er nu van uit dat polio in het land is uitgeroeid. Volgens het Indiase ministerie is dit dankzij een grootschalig vaccinatieprogramma waar 2,3 miljoen hulpverleners aan meewerkten. Samen vaccineerden zij jaarlijks 170 miljoen kinderen. De WHO onderzoekt de gegevens uit India en verklaart het land waarschijnlijk poliovrij op 11 februari 2014.

Polio is zeer gevaarlijk

Polio is een zeer gevaarlijke infectieziekte die in de keel en darmen van een geïnfecteerd persoon leeft. Besmetting gebeurt via met ontlasting besmette handen, voedsel en drinkwater. Omdat polio vooral kinderen treft, wordt de ziekte ook wel kinderverlamming genoemd. Als polio niet behandeld wordt, kan de ziekte de dood tot gevolg hebben.

Vaccinatie polio beschermt tien jaar

De DTP-vaccinatie beschermt tegen besmetting met polio. Mensen in Nederland die na 1950 geboren zijn, hebben deze vaccinatie vaak als kind gekregen. Wat vaak niet bekend is, is dat deze vaccinatie een beschermingsduur van tien jaar heeft. Is het langer dan tien jaar geleden, dan is een herhalingsprik nodig als iemand een gebied bezoekt waar nog wel polio voorkomt.