Malaria voorkomen met plankton

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
20-01-2014

DUITSLAND – Plankton kan een grote rol spelen in het terugdringen van muggenlarven en daarmee dus ook in het voorkomen van malaria. Dat zeggen Duitse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vector Ecology.

Om muggenlarven in waterpoelen terug te dringen, wordt tegenwoordig nog vaak DDT gebruikt. Deze insecticide zorgt er wel voor dat het aantal larven afneemt, maar DDT is ook schadelijk voor andere dieren. Een tweede methode die gebruikt wordt, is de inzet van bacteriën die toxines produceren. Helaas zijn deze bacteriën slechts enkele dagen actief en daarmee is ook deze methode verre van ideaal.

Natuurlijke vijand van muggenlarven

Volgens de onderzoekers is plankton de natuurlijke vijand van muggenlarven. De Duitse wetenschappers creëerden daarom een aantal kunstmatige vijvers waar muggenlarven én verschillende hoeveelheden plankton werden uitgezet. Uit verschillende tests bleek dat de larvenpopulaties aanzienlijk afnamen in de vijvers waar veel plankton was uitgezet. Ook waren de muggenlarven vervolgens veel kwetsbaarder voor de bacteriën die toxines produceren.

Beter voor volksgezondheid en milieu

De onderzoekers laten in de Journal of Vector Ecology weten dat de aanpak met plankton een grote rol kan spelen in het in toom houden van muggenlarven en dus ook in het voorkomen van malaria. De methode is volgens hen beter voor de volksgezondheid en het milieu. Daar komt bij dat plankton van nature aanwezig is in grotere meren en vijvers. In landen waar malaria voorkomt, kan de bevolking de plankton zelf ‘verhuizen’ naar de poelen die bijvoorbeeld voor drinkwater worden gebruikt.