Malaria Symptomen

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering
Vaccinaties en advies aan huis of op locatie
Ook 's avonds en in het weekend

Malaria: wat is het?

Malaria is een infectieziekte, die verspreid wordt door steekmuggen in (sub)tropische gebieden. Na een beet van een geïnfecteerde mug, komen de parasieten in het lichaam terecht. Malaria kan de dood tot gevolg hebben. Er is helaas nog geen malaria vaccinatie beschikbaar. Gebruik daarom malaria pillen indien aanbevolen en neem mugwerende maatregelenBekijk de malaria gebieden

Malaria symptomen: wanneer beginnen ze?

Bij het oplopen van malaria tropica (de gevaarlijkste en dodelijke variant) kan dit al binnen 48 uur dodelijk zijn. Bij overige varianten van malaria starten de malaria symptomen ongeveer tussen 10 dagen en 6 weken na de beet.

 

Malaria symptomen

Er zijn vier varianten van malaria die u kunt oplopen. Zoals gezegd kan malaria tropica binnen 48 uur dodelijk zijn. De andere drie varianten kennen een minder ernstig ziekteverloop. Meestal bestaan de malaria symptomen uit aanvallen van vier tot acht uur, die iedere paar dagen terugkomen. De belangrijkste malaria symptomen:

  • Hoge koorts
  • Koude rillingen
  • Hevig zweten
  • Bloedarmoede
  • Verwardheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Gewrichtspijn/spierpijn
  • Misselijkheid/braken
  • Diarree
  • Geelzucht
  • Stuiptrekkingen (bij kinderen)
  • Coma

Ernstig verloop malaria symptomen

Bepaalde groepen reizigers lopen een groter risico op een ernstiger verloop van malaria:

Malaria symptomen: behandeling

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een arts gaat, wanneer u malaria symptomen krijgt. Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden. Indien u tijdig de juiste hulp krijgt, is malaria goed te behandelen.

We raden u aan om malaria te voorkomen. Vraag voor uw reis persoonlijk advies aan over malaria op uw reisbestemming.

Onze unieke werkwijze

1.
Plan je afspraak

In dit formulier vul je als hoofdaanvrager je persoonsgegevens in, inclusief je BSN-nummer. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht het burgerservicenummer (BSN) te registreren. Meer informatie hierover vind je hier. Vervolgens kies je de gewenste locatie, datum en tijdsblok. Voor gezinsleden* vul je als hoofdaanvrager zelf de benodigde gegevens in. Wil je andere personen uitnodigen voor de afspraak? Dan volstaat het invullen van hun naam en e-mailadres.

Vervolgens sturen wij je per mail een afspraakbevestigingscode om je afspraak te bevestigen.

2.
Intakeformulier

Vul uw reisbestemming(-en) en uw gezondheidsverklaring in.  Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties u nodig heeft voor uw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor u zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.

Deze informatie helpt onze arts bij het opstellen van een passend vaccinatieadvies.

3.
Persoonlijk vaccinatieadvies

Nadat wij alle informatie hebben ontvangen kan onze reizigersgeneeskundig arts voor jou een persoonlijk vaccinatieadvies opstellen. Deze zal samen met een kostenoverzicht per mail naar je worden verstuurd. Mochten er geen vaccinaties nodig zijn, dan komt deze afspraak kosteloos te vervallen. Mochten er wel vaccinaties nodig zijn, dan kunnen deze worden gezet op de door u gekozen datum.

Neem je gele boekje en geldige legitimatie mee naar de afgesproken locatie. Op de geplande dag en tijd ontvangt je jouw vaccinatie van één van onze deskundige artsen.