Nederlands bedrijf ontwikkelt Ebolavaccin

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
11-08-2014

De ontwikkeling van een nieuw Ebolavaccin in Nederland laat veelbelovende resultaten zien. Het biotechbedrijf Crucell in Leiden richt zich op de ontwikkeling van een vaccin tegen het Ebolavirus en hoewel het vaccin zich nog in de preklinische fase bevindt, laten de data veelbelovende resultaten zien. Het Financiële Dagblad meldt dat het middel eind 2015 of begin 2016 op mensen wordt getest. Het middel is al op apen getest.
 
Het Ebolavirus kan leiden tot zeer ernstige gevolgen. Na enkele dagen tot weken kunnen zich symptomen als plotseling optredende koorts, spier-, hoofd- en keelpijn voordoen gevolgd door braken, diarree en huiduitslag. In de meest ernstige gevallen treedt vervolgens ook lever- en nierstoornissen, in- en uitwendige bloedingen en orgaanfalen op.

Dodelijk virus

Het Ebolavirus is in veel gevallen dodelijk. In West-Afrika is sprake van een uitbraak van een uitbraak. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel nog niet wil spreken van een epidemie, zijn er in Liberia, Nigeria, Guinee en Sierra Leone meer dan 1700 besmet geraakt met het Ebolavirus. In 50 tot 90 procent is een besmetting met het Ebolavirus dodelijk.

Registratie voor reizigers

De eerste melding van een Ebolabesmetting vanuit Guinee kwam in februari dit jaar. Hier overleden honderden mensen in een zeer korte tijd aan het virus. Reizigers naar Guinee en buurlanden Liberia en Sierra Leone wordt vanwege de snelle verspreiding daarop dringend opgeroepen zich te registreren bij de ambassade in Ghana, omdat Nederland hier geen ambassades heeft.
Vanwege de zorgwekkende situatie maakte Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen van de PvdA donderdag bekend dat er een half miljoen euro wordt uitgekeerd aan hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. Deze organisatie zet zich in om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maatregelen om Ebola te voorkomen

Om besmetting met het Ebolavirus te voorkomen is goede hygiëne uiterst belangrijk. Het virus kan namelijk gedood worden door zeep, bleekmiddel, zonlicht of droging. Ook moeten volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding de volgende maatregelen in acht worden gehouden:

  • Vermijd rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een patiënt of een lijk en met voorwerpen die besmet kunnen zijn;
  • Vermijd nauw contact met wilde dieren en eet geen "bushmeat";
  • Vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap.