Nieuwe bacterie in Nederlandse teek ontdekt

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
23-08-2013

HOOFDDORP -Borrelia miyamotoi. Dat is de naam van de bacterie waarvan niet bekend was dat die in de Nederlandse teek zit. Maar liefst vier procent van de teken in ons land blijkt de bacterie te dragen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De ‘nieuwe’ bacterie die ontdekt is, is een variant van de Borrelia burgdorferi. De Borrelia burgdorferi bacterie komt in 22 procent van de teken voor en veroorzaakt de ziekte van Lyme. Bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) is in 2012 een patiënt behandeld die, na een tekenbeet, besmet bleek te zijn met de Borrelia miyamotoi bacterie.

Veel in contact met teken

Het was de eerste keer dat er in Nederland een patiënt werd behandeld vanwege besmetting met de Borrelia miyamotoi bacterie. De behandeling wordt beschreven in The Lancet, een wetenschappelijk tijdschrift. De patiënt, een 70-jarige man, had last van diverse neurologische klachten die in ernst toenamen. Hij was kort daarvoor behandeld voor kanker. Uit onderzoek bleek dat de man veel in contact was gekomen met teken.

Toch behandelen voor Lyme

De patiënt werd getest op de ziekte van Lyme, maar de uitkomst bleek negatief. De behandeld arts besloot om de man toch te behandelen alsof hij de ziekte van Lyme had. De behandeling sloeg aan en de 70-jarige man werd genezen verklaard. De arts kwam na het lezen van een soortgelijk verhaal uit Amerika op het idee om ook onderzoek te doen naar de Borrelia miyamotoi bacterie. Uit dat onderzoek bleek inderdaad dat de patiënt besmet was met de bacterie.

Reageert op zelfde antibiotica

Hoewel de bacteriën veel overeenkomsten hebben, zijn er ook duidelijke verschillen. Zo wordt de ‘nieuwe’ bacterie niet opgespoord door de testen die artsen gebruiken, maar veroorzaakt de bacterie ook geen Lyme. Wel reageren beide bacteriën op dezelfde antibiotica. Volgens het AMC moeten artsen rekening houden met deze bacterie bij patiënten met een verzwakte weerstand die door een teek gebeten zijn. Helemaal als zij klachten hebben die passen bij een hersen- of hersenvliesontsteking.

Test die ‘nieuwe’ bacterie aantoont

Of mensen met een goede gezondheid ook ziek kunnen worden van de Borrelia miyamotoi bacterie is nog niet bekend. Het AMC en het RIVM werken momenteel aan een test die de ‘nieuwe’ bacterie aantoont.

Lees meer over tekencefalitis.