Vaccin dengue lijkt stap dichterbij
Volgens Sanofi, een Frans geneesmiddelenbedrijf, is een vaccin tegen dengue een stap dichterbij. Het bedrijf presenteerde deze maand de resultaten van een onderzoek met een experimenteel vaccin tegen dengue. En die resultaten zijn positief: het vaccin wist het aantal gevallen van dengue met 56 procent terug te dringen. Bovendien bleek het vaccin effectief tegen alle serotypen van dengue.
Het vaccin tegen dengue werd getest bij 10.275 kinderen tussen de 2 en 14 jaar in Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Twee derde van de kinderen kreeg het vaccin daadwerkelijk toegediend, terwijl één derde een placebo kreeg. Bij de kinderen die de vaccinatie kregen, daalde de kans op dengue met 56 procent.
Dengue vermijdbare ziekte maken
Sanofi presenteert dit jaar nog de resultaten van een tweede onderzoek dat wordt uitgevoerd onder ruim 20.000 mensen in Brazilië, Colombia, Honduras, Mexico en Puerto Rico. Het Franse bedrijf heeft als doel om dengue de 'volgende vermijdbare ziekte te maken' en 'om de besmettingen met een kwart en sterfgevallen met de helft terug te dringen in 2020'.
Door muggen overgedragen
Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd. Het virus wordt door muggen overgedragen. Jaarlijks raken 50 miljoen mensen besmet met de infectieziekte. Vaak verloopt dengue onschuldig met koorts, hoofdpijn, misselijkheid en rugpijn. Ook een verminderde eetlust en huiduitslag behoren tot de symptomen. Deze klachten verdwijnen vaak binnen zes dagen.
Klachten verergeren
Als iemand eerder dengue heeft gehad en vervolgens besmet raakt met een virus dat opnieuw dengue kan veroorzaken, dan kunnen de klachten verergeren. De 'normale symptomen' kunnen dan gepaard met buikpijn, een klamme huid en bloedend tandvlees. Dengue kan in ernstige gevallen shock en zelfs de dood als gevolg hebben. Lees meer over dengue.