Vaccin tegen aidsvirus succesvol getest op apen

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
02-10-2013

Amerika – Onderzoekers van de Amerikaanse Oregon Health & Science University hebben een experimenteel vaccin tegen het aidsvirus getest op apen. Wat blijkt? Het aidsvirus wordt bij een gedeelte van de apen compleet ‘gewist’ door het vaccin. De onderzoekers hebben goede hoop dat de resultaten in de toekomst net zo positief zullen zijn bij mensen. Dat meldt VOA News.

Het vaccin is ontwikkeld door gebruik te maken van het cytomegalievirus of CMV (letterlijk vertaald cel-vergrotend-virus). Dit virus draagt een groot gedeelte van de bevolking al bij zich. Het cytomegalievirus werd gecombineerd met SIV, het virus dat aids veroorzaakt. De onderzoekers zagen dat er door deze combinatie T-cellen werden aangemaakt. T-cellen ofwel T-lymfocyten zijn afweercellen. Deze cellen sporen geïnfecteerde cellen op en vernietigen ze.  

Immuunrespons

Tot nu toe worden mensen die besmet zijn met het aidsvirus in een vroeg stadium behandeld met antivirale geneesmiddelen. Ook wordt er gebruik gemaakt van stamcel transplantatie. Deze behandeling wordt ook gebruikt bij het bestrijden van kanker. In het artikel van VOA News zegt Louis Picker, associate director van de OHSU Vaccin and Gene Tehrapy Institute, dat hun onderzoek suggereert dat een bepaalde immuunrespons opgewekt kan worden met het nieuwe vaccin. "Zo kan het aidsvirus volledig uit het lichaam worden verwijderd."

Goede hoop

Uit de test met de apen bleek dat 50 procent van de apen die van te voren waren gevaccineerd met het nieuwe vaccin en later besmet werden met SIV, na verloop van tijd geen sporen van SIV meer in het lichaam hadden. De onderzoekers zeggen goede hoop te hebben dat de resultaten bij mensen net zo positief zullen zijn. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Niet alle apen reageerden namelijk positief op het vaccin. Er wordt nu onderzocht waarom dat zo is en hoe de doeltreffendheid van het vaccin vergroot kan worden.

De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd door het tijdschrift Nature en verschijnen binnenkort ook in de gedrukte versie.