WHO bevestigt polio uitbraak in Syrië

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
06-11-2013

SYRIË – In Syrië heerst momenteel een polio uitbraak. Dat bevestigt de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bijna alle meldingen komen uit Deir al-Zor. In oktober kregen 22 baby’s en peuters uit de provincie verlammingsverschijnselen. Uit onderzoek blijkt dat tien van hen polio hebben. Er wordt gevreesd voor verdere verspreiding van de ziekte in de regio.

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, is een uiterst gevaarlijke virale infectie. Het virus leeft in de keel en darmen en kan een dodelijke afloop hebben. Het is voor het eerst in veertien jaar dat er weer polio voorkomt in Syrië. Volgens de WHO zijn de slachtoffers uit Deir al-Zor nooit ingeënt tegen polio. “Voor de burgeroorlog was ruim negentig procent van de kinderen in Syrië ingeënt. Dat aantal is nu gezakt tot nog geen zeventig procent.”

65.000 kinderen extra kwetsbaar

Het polio virus wordt overgedragen door voedsel en water dat besmet is met ontlasting. Handen die besmet zijn en die in aanraking komen met de mond, kunnen ook voor besmetting zorgen. Hygiëne is dan ook heel belangrijk, maar door de oorlog in Syrië leven veel mensen in barre omstandigheden. De WHO schat dat er alleen in Deir al-Zor als 65.000 jonge kinderen leven die extra kwetsbaar zijn voor polio. Medicijnen om polio te verminderen of te genezen zijn er niet. De WHO heeft inmiddels een inentingscampagne in Syrië en verschillende buurlanden opgezet.

Polio virus valt zenuwcellen aan

Door het polio virus kunnen de zenuwcellen die spierbewegingen coördineren worden aangetast. Na één tot twee weken treden de eerste symptomen op. Hierbij kan gedacht worden aan hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en een stijve nek en rug. Het polio virus kan de hersenen of het ruggenmerg binnendringen. Dat kan verlamming van verschillende spieren tot gevolg hebben. Denk hierbij aan de ademhalings-, slik, -been en armspieren. Als de ademhalingsspieren zijn aangetast en er geen medische hulp is, dan kan polio dodelijk verlopen. In veel gevallen verloopt polio 'sub-klinisch': mensen hebben dan alleen een griepachtig beeld met volledig herstel.

Vaccinatie tegen polio via Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland wordt de vaccinatie tegen polio (DTP-vaccinatie, ook tegen difterie en tetanus) via het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden. Mensen die na 1950 geboren zijn, hebben deze vaccinatie waarschijnlijk als kind gekregen. Dit vaccin beschermt ons tot we achttien jaar zijn. Gaat u daarna naar een risicogebied waar polio, difterie of tetanus voorkomt, dan is een herhaal-vaccinatie nodig.