Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bepaald type salmonellabacterie. U kunt buiktyfus krijgen door besmet eten of drinken. Het is een vervelende en besmettelijke ziekte die u natuurlijk liever wilt voorkomen. Buiktyfus komt voornamelijk voor in Azië. In een aantal landen loopt u een verhoogd risico op buiktyfus. Buiktyfus is niet hetzelfde als reizigersdiarree.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van buiktyfus?

Er zijn een aantal symptomen waar u buiktyfus aan kunt herkennen. De ziekte begint meestal met toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn en vage buikpijn. In het begin, vóórdat de koorts begint, is er soms even diarree; daarna is er meestal juist sprake van verstopping. De ziekte is over het algemeen goed te behandelen.

Hoe kunt u een besmetting met buiktyfus oplopen?

De bacterie die buiktyfus veroorzaakt, bevindt zich in de ontlasting van mensen. Het niet goed wassen van de handen na toiletbezoek, kan al voldoende zijn om andere mensen te besmetten met de bacterie. Besmetting met de buiktyfusbacterie gebeurt voornamelijk in het buitenland. Dat komt omdat de persoonlijke hygiëne en de voedselhygiëne daar vaak minder goed zijn. Iemand kan vanaf 1 week na het begin van de klachten anderen besmetten. Na behandeling is iemand nog maximaal 2 weken besmettelijk, anders langer.
Sommige mensen lopen een verhoogd risico op buiktyfus. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een (door ziekte) verzwakt immuunsysteem. Een andere risicogroep zijn mensen met vaat- en/of klepprothesen. Zij lopen de kans om ernstiger ziek te worden als zij geïnfecteerd raken met buiktyfus.

Bestaat er een vaccin tegen Buiktyfus?

Er bestaat een vaccinatie tegen buiktyfus. Dit vaccin geeft een bescherming van drie jaar. De beschermingsgraad van de vaccinatie is zestig tot zeventig procent; bij sommige mensen biedt het vaccin dus geen bescherming tegen buiktyfus.

Afhankelijk van reis- en persoongebonden factoren adviseren wij u een vaccinatie. Kijk hier voor de kosten.

Hoe kunt u buiktyfus voorkomen?

Een vaccinatie tegen buiktyfus vermindert de kans op een besmetting met deze ziekte. Verder moet u voor een goede (persoonlijke) hygiëne zorgen. Was de handen regelmatig en pas op met voedsel dat besmet kan zijn, zoals rauwe schelpdieren, rauwe groenten of fruit of voedsel waar vliegen en insecten op hebben gezeten.

Meer over buiktyfus

Wilt u meer weten over buiktyfus? Lees dan informatie over het vaccin tegen buiktyfus.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt