Hoe kan ik hoogteziekte oplopen?
Risico op hoogteziekte loop je in hooggebergten (bv. Himalaya, Andes), bij het beklimmen van hoge bergen (bv. de Kilimanjaro, Mount Kenya) en het bezoeken van hooggelegen plaatsen (La Paz, Lhasa of Cuzco). Vooral als je meer dan 500 meter per dag stijgt of van zeeniveau naar een hooggelegen gebied afreist kan je last krijgen van hoogteziekte. Of je hoogteziekte krijgt verschilt per persoon en heeft niet te maken met hoe fit je bent. Als je eerder hoogteziekte gehad is de kans groter dat je dit nog eens krijgt.
Wat zijn de symptomen van hoogteziekte?
Milde klachten van hoogteziekte ontstaan na uren of een dag nadat je op grote hoogte bent aangekomen. Je hebt moeite met ademen, hebt hoofdpijn, bent misselijk. Je kunt last hebben van duizeligheid en je zwak voelen.
Bij ernstige klachten van hoogteziekte worden je klachten in plaats van beter juist slechter. Je slaapt slechter, je coördinatie wordt minder (eten of aankleden lukt niet meer, je loopt als een dronken persoon). Er kan zich vocht ophopen in de longen en hersenen. Iemand kan hierdoor in coma raken of zelfs overlijden.
Bestaat er een vaccinatie tegen hoogteziekte?
- Indien nodig adviseren en schrijven wij (preventieve) medicatie voor.
- Stijg langzaam naar een hoogte >2500m.
- Drink voldoende, gebruik geen alcohol of slaapmiddelen.
- Bouw wen- of rustdagen in.
- Stijg niet >500m per dag en slaap lager.
- Bij klachten niet verder stijgen (of juist afdalen).
Onze werkwijze
In dit formulier vul je als hoofdaanvrager je persoonsgegevens in, inclusief je BSN-nummer. Als zorgverlener zijn wij wettelijk verplicht het burgerservicenummer (BSN) te registreren. Meer informatie hierover vind je hier. Vervolgens kies je de gewenste locatie, datum en tijdsblok. Voor gezinsleden* vul je als hoofdaanvrager zelf de benodigde gegevens in. Wil je andere personen uitnodigen voor de afspraak? Dan volstaat het invullen van hun naam en e-mailadres.
Vervolgens sturen wij je per mail een afspraakbevestigingscode om je afspraak te bevestigen.
Vul uw reisbestemming(-en) en uw gezondheidsverklaring in. Om te bepalen of - en zo ja - welke vaccinaties u nodig heeft voor uw reis, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen wij bovendien bepalen of de vaccinaties veilig voor u zijn. Alle vaccinatie instellingen zijn wettelijk verplicht om met een gezondheidsverklaring te werken.
Deze informatie helpt onze arts bij het opstellen van een passend vaccinatieadvies.
Nadat wij alle informatie hebben ontvangen kan onze reizigersgeneeskundig arts voor jou een persoonlijk vaccinatieadvies opstellen. Deze zal samen met een kostenoverzicht per mail naar je worden verstuurd. Mochten er geen vaccinaties nodig zijn, dan komt deze afspraak kosteloos te vervallen. Mochten er wel vaccinaties nodig zijn, dan kunnen deze worden gezet op de door u gekozen datum.
Neem je gele boekje en geldige legitimatie mee naar de afgesproken locatie. Op de geplande dag en tijd ontvangt je jouw vaccinatie van één van onze deskundige artsen.
Onze trotse partners
Meer informatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
