Tetanus

Tetanus is een ernstige en besmettelijke infectieziekte. De veroorzaker is de tetanusbacterie (Clostridium tetani). De gifstoffen van deze bacterie veroorzaken de symptomen van tetanus. Zonder behandeling kan tetanus dodelijk zijn. Tetanus komt wereldwijd voor. De meeste gevallen van tetanus komen voor in ontwikkelingslanden.

Wat zijn de symptomen van tetanus?

De eerste symptomen van tetanus zijn meestal niet-specifiek, zoals hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken. Er zitten meestal 3 tot 21 dagen tussen het moment van besmetting en de eerste ziekteverschijnselen.

Vervolgens treden binnen 3 dagen specifieke symptomen op. In zeldzame gevallen zijn de klachten alleen lokaal. In dat geval treedt er alleen stijfheid op in het gebied van de verwonding die gedurende 5 tot 7 dagen aanhoudt.

In tachtig procent van de gevallen treden er echter zeer pijnlijke spierkrampen op in het gehele lichaam. Door de spierkrampen kan iemand slikklachten krijgen en ademhalingsproblemen. Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan. Door een tekort aan zuurstof door verkramping van de ademhalingsspieren kan de patiënt overlijden.

Hoe kan men besmet raken met tetanus?

Tetanus kan niet van mens op mens worden overgedragen. Wel kan een beet van een besmet dier leiden tot een tetanusbesmetting bij mensen. Meestal worden mensen echter besmet als zij een open wond hebben waar straatvuil, stof, (paarden)mest of aarde in kan komen. Ook een klein wondje kan al voldoende zijn om besmet te raken met tetanus.
De behandeling van een tetanusinfectie bestaat uit het reinigen en behandelen van de wond. Ook worden hoge doses antistoffen toegediend om de gifstoffen van de tetanusbacterie onschadelijk te maken. Daarnaast worden de symptomen behandeld met onder meer pijnbestrijding, spierverslappers, slaapmiddelen en beademing. Indien u een verwonding heeft opgelopen is het belangrijk om de wond goed te (laten) reinigen. Een arts beoordeelt of u eventueel een tetanusvaccinatie of een injectie met antistoffen nodig heeft.

Tetanus voorkomen met de DTP-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn als kind meermaals gevaccineerd tegen tetanus met de DTP-vaccinatie. Het vaccin zit sinds 1957 in het Rijksvaccinatieprogramma. De DTP-vaccinatie heeft een beschermingsduur van tien jaar. Als u meer dan tien jaar geleden voor het laatst met het DTP-vaccin bent ingeënt, is het verstandig om een herhalingsvaccinatie te halen wanneer u naar niet-westerse landen reist. Deze vaccinatie is dan eenmalig en beschermt u wederom tien jaar tegen tetanus. Indien u nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn. Lees meer over de DTP-vaccinatie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt