WEST-AFRIKA – In de landen Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria is een Ebola uitbraak gaande. Er zijn inmiddels 700 mensen overleden aan het virus. Nog eens duizend mensen zijn besmet en dit aantal loopt nog steeds op. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel nog niet wil spreken van een epidemie, zijn er grote zorgen over het virus.
Ebola is een zeldzame, maar zeer gevaarlijke ziekte. Het virus wordt overgedragen door rechtstreeks contact met bloed, speeksel, urine of ontlasting van besmette personen of dieren. Wie blootgesteld wordt aan het virus kan na enkele dagen tot weken symptomen krijgen van Ebola. Het gaat dan om plotseling optredende koorts, spier-, hoofd- en keelpijn. Symptomen zoals braken, diarree en huiduitslag volgen. Datzelfde geldt voor lever- en nierstoornissen en, in sommige gevallen, bloedingen en orgaan falen. Er bestaat nog geen vaccin of behandeling voor Ebola. Het virus heeft vaak de dood als gevolg.
Isolatie noodzakelijk
In februari van dit jaar kwam de eerste melding van besmetting met Ebola vanuit Guinee. In een korte periode overleden daar ruim honderd mensen aan het virus. Ook in de buurlanden Liberia, Sierra Leone en Nigeria raakten vervolgens mensen besmet met Ebola. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, moeten alle mensen die (vermoedelijk) besmet zijn met Ebola geïsoleerd worden.
Strikte regels
Ook voorlichting over Ebola speelt een grote rol in het voorkomen van verdere verspreiding van het virus. Op de website van Artsen zonder Grenzen is te lezen: “Tijdens een Ebola-uitbraak zijn het vooral de mensen die zieken verzorgen, familieleden of medisch personeel, die besmet raken. Daarom moeten strikte regels gevolgd worden: verzorgers moeten een waterproof pak en handschoenen dragen, een masker en beschermende bril. Bij het verlaten van de verpleegafdeling moet alles ontsmet worden.”
Hele families besmet
Wat het voorkomen van verdere verspreiding van Ebola is West-Afrika lastig maakt, zijn onder andere de rituelen die bij begrafenissen van overleden personen gehouden worden. Als iemand overlijdt, wordt hij of zij voor de begrafenis door de familie gewassen en aangekleed. Dit ritueel wordt met de hele familie uitgevoerd en de kans bestaat dan ook dat, als de overledene Ebola heeft, zij allemaal besmet raken.
Liberia sluit grenzen
Inmiddels heeft president Sirleaf van Liberia bekend gemaakt dat de grenzen van zijn land gesloten zijn om verdere verspreiding van Ebola tegen te gaan. Een aantal grote grensovergangen en vliegvelden blijft open, maar daar worden strenge medische controles uitgevoerd. In het land worden de komende tijd geen grote publieke bijeenkomsten of demonstraties gehouden. Ook worden er in veel openbare gelegenheden informatiefilmpjes getoond over Ebola en de risico’s van het virus.
Lage kans op besmetting voor reizigers
Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding is het risico op besmetting met Ebola voor reizigers uiterst laag. Tenzij: “u rechtstreeks in contact bent gekomen met lichaamsvloeistoffen van een (al dan niet overleden) geïnfecteerd persoon of geïnfecteerd dier. Ook bij onbeschermd seksueel contact met patiënten -tot zeven weken na hun herstel – is er rechtstreeks contact met lichaamsvloeistoffen.”
Maatregelen om Ebola te voorkomen
Het centrum benadrukt dat besmetting niet plaatsvindt door geld of kruidenierswaren aan te raken of door in een zwembad te zwemmen. Ook muggen dragen geen Ebola over. Het virus kan gedood worden door zeep, bleekmiddel, zonlicht of droging. Om besmetting te voorkomen, is goede hygiëne dan ook uiterst belangrijk. Ook moeten de volgende maatregelen altijd in acht gehouden worden*:
- Vermijd rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een patiënt of een lijk en met voorwerpen die besmet kunnen zijn;
- Vermijd nauw contact met wilde dieren en eet geen "bushmeat";
- Vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap.